Blije Bijen

n a t u u r l i j k  !


Aanbevolen

http://www.bdimkers.nl/page/nl/Verkrijgbaarheid  - BD-imkers zijn gestart met het aanbieden van biologisch geteelde krokussen, omdat slechts 0,1% van de bollenteelt in Nederland biologisch is. Bovendien kunnen 'duurzame' normen misleidend zijn. Het stuifmeel van de krokussen is van zeer groot belang voor insecten. Sterfte onder de honingbijen vindt in het vroege voorjaar plaats o.a. door gebrek aan stuifmeel, of door vergiftigd stuifmeel.

http://www.bestuivers.nl/Publicaties/Bijenplanten  - Wat doet een bij precies tijdens het bezoeken van een bloem? Hoe verloopt de bestuiving? Bij elke plantensoort ligt dit een beetje anders, door verschillen in bijvoorbeeld bloembouw, nectargehalte en pollenstructuur. Dit boek van Arjen Neve & Raymond van der Ham beschrijft de relaties tussen een groot aantal planten en bijen, gebaseerd op duizenden uren van nauwkeurige observaties. De nadruk ligt op honingbijen, maar ook wilde bijen komen regelmatig aan bod. De vele prachtige pentekeningen maken dit boek een lust voor het oog. Gratis als pdf te downlaoden via bovenstaande link.
Liefhebbers van papier kunnen het gedrukte boek bestellen door een email te sturen aan eis@naturalis.nl. De prijs is € 22,50 exclusief verzendkosten.

http://www.ted.com/talks/marla_spivak_why_bees_are_disappearing.html - Heldere uitleg over de bijensterfte van Marla Spivak. Nederlands ondertiteld.

http://bijenstichting.wordpress.com/lijst-giftige-middelen/

http://www.wildeweelde.org/ - Vakvereniging van ecologische hoveniers

http://www.laatmijstaan.nl - Overzicht kapvergunningen Den Haag. Bomen zijn belangrijke drachtbronnen voor bijen en verbeteren in de stad de leefbaarheid en biodiversiteit.


http://permacultuurnetwerk.eu/land-natuur/recensie-the-one-straw-revolution-masanobu-fukuoka/

The One-Straw Revolution" van Masanobu Fukuoka (Japan, 1913-2008, boer, filosoof en micro-bioloog) is het ideale boek om mee te beginnen voor wie geïnteresseerd is in duurzame en regeneratieve voedselproductie. Het wijst duidelijk aan waarom regeneratie nodig is. Wie beweert dat 'moderne' landbouwmethodes de enige zijn die wereldbevolking kunnen voeden, zal zijn mening moeten herzien na het lezen van dit op feiten gebaseerde boek dat uitlegt hoe leven groeit en hoe voedingssystemen werken. Fukuoka is bedenker van de natuurlijke landbouw, een vorm van biologische landbouw waarbij geen kunstmest, compost, insecticiden en herbiciden worden gebruikt en de grond niet wordt geploegd.

http://www.youtube.com/watch?v=kkGeOWYOFoA - Nature by numbers, animatie over de Finobacci-reeks, een variatie van de natuur om tot de gulden snede te komen.