Blije Bijen

n a t u u r l i j k  !


Welkom...

Van honingbijenvolken kan de mensheid veel leren, dat is al sinds de oudheid bekend en onderwerp van studie en verwondering. Alle bijen - honingbijen, hommels en wilde bijen - zijn afhankelijk van de zon en van wat er groeit en bloeit. Ze verbinden zonnekracht met aardekracht. De omgeving beïnvloeden ze rechtstreeks: bij bloembezoek nemen ze voeding op en ze brengen er nieuw leven in terug: de bestuiving van de plantenwereld. Daarvan plukken wij de vruchten in de vorm van zoete appels, druiven, bessen, noten, bloemen in de tuin, op tafel, etc. Bijen zijn sfeergevoelig en vergevingsgezind, liefdevol: ze geven, geven en vergeven, tot het niet meer gaat, dan verdwijnen ze.

Honingbijen leven in een complexe en fijngevoelige organisatie. Geen machtsverhoudingen. Elke handeling is afgestemd op de ontwikkeling van het volk, het welzijn, op het grotere geheel en de toekomst. De communicatie is daarom enorm belangrijk. Die wordt verstoord door hedendaagse techniek en door ongewenste bemoeienis.

Tot vorige eeuw ging het goed met honingbijen. In de twintigste eeuw ontstonden de hedendaagse bijenziektes. Deze worden overgedragen via verzwakte volken, besmette bloemen, voer, materialen. De bijen zijn minder weerbaar en kwetsbaar als ze hun instinct en natuur niet mogen volgen en als ze in hun wezen te veel worden verstoord, net als hun omgeving - bodem en ether - te veel is verstoord door vervuiling.

'Blije' bijen leven dicht bij hun eigen natuur: ze kunnen zich ontwikkelen volgens hun eigen aard en hun eigen wijsheid, in een gevarieerde omgeving vol leven. Helaas is die omgeving niet altijd te sturen.

Zie Wat helpt bijen? en De natuur van bijen  en de pagina Aanbevolen Informatie.

Sinds voorjaar 2018 staan Blije Bijen bij Rudolf Steiner Zorg op de Nieuwe Parklaan in Den Haag, waar bezoekers na aanmelding onder onze begeleiding welkom zijn in kleine groepjes. Nabij tram 9. Vul het contactformulier in voor het aanvragen van een bezoek, of voor informatie.

De imme is het totale organisme: de bijen, de bevlogen omgeving, het zelf gebouwde raat waarop het volk zich ontwikkelt met de opgeslagen voorraden stuifmeel, nectar, honing en propolis.

De omgevingsstoffen komen terug in de honing, in het raat en in de volgende generaties bijen. De benaming 'imker' is van het woord imme afgeleid voor degene die de verantwoordelijkheid neemt over dat volk.

39849