Blije Bijen

n a t u u r l i j k  !


Welkom...

Van honingbijenvolken kan de mensheid veel leren, dat is al sinds de oudheid bekend en onderwerp van studie en verwondering. Alle bijen - honingbijen, hommels en wilde bijen - zijn afhankelijk van de zon en van wat er groeit en bloeit. Ze verbinden zonnekracht met aardekracht. De omgeving beïnvloeden ze rechtstreeks: bij bloembezoek nemen ze voeding op en ze brengen er nieuw leven in terug: de bestuiving van de plantenwereld. Daarvan plukken wij de vruchten in de vorm van zoete appels, druiven, bessen, noten, bloemen in de tuin, op tafel, etc. Bijen zijn vergevingsgezind, liefdevol: ze geven, geven en vergeven, tot het niet meer gaat, dan verdwijnen ze.

Honingbijen leven in een complexe en fijngevoelige organisatie. Geen machtsverhoudingen. Elke handeling is afgestemd op de ontwikkeling van het volk, het welzijn, op het grotere geheel en de toekomst.

Tot vorige eeuw ging dat goed. In de twintigste eeuw ontstonden de hedendaagse bijenziektes. Deze worden overgedragen via verzwakte volken, besmette bloemen, voer, materialen. De bijen zijn minder weerbaar en kwetsbaar als ze hun instinct niet mogen volgen en als ze in hun wezen te veel worden verstoord, net als hun omgeving te veel is verstoord.

'Blije' bijen leven dicht bij hun eigen natuur: ze kunnen zich ontwikkelen volgens hun eigen aard en hun eigen wijsheid, in een gevarieerde omgeving vol leven.

Zie Wat helpt bijen? en De natuur van bijen  en de pagina Aanbevolen Informatie.

 

 

Sinds voorjaar 2018 staan Blije Bijen bij Rudolf Steiner Zorg op de Nieuwe Parklaan in Den Haag, waar bezoekers na aanmelding onder onze begeleiding welkom zijn in kleine groepjes. Nabij tram 9. Vul het contactformulier in voor het aanvragen van een bezoek, of voor informatie.

De imme is het totale organisme: de bijen, de bevlogen omgeving, het zelf gebouwde raat waarop het volk zich ontwikkelt met de opgeslagen voorraden stuifmeel, nectar, honing en propolis.

De omgevingsstoffen komen terug in de honing, in het raat en in de volgende generaties bijen. De benaming 'imker' is van het woord imme afgeleid voor degene die de verantwoordelijkheid neemt over dat volk.

37168