Blije Bijen

n a t u u r l i j k  !


Welkom...

Van honingbijenvolken kan de mensheid veel leren, dat is al sinds de Oudheid bekend en onderwerp van studie en verwondering. Bijen verbinden zonnekracht met aardekracht en daarvan plukken wij de vruchten in de vorm van zoete appels, druiven, bessen, noten, bloemen in de tuin, op tafel, etc. Bijen zijn vergevingsgezind, liefdevol: ze geven, geven en geven. Ze vergeven het ons als wij te veel veranderen in het landschap, als wij gif spuiten, of bestraten, ze vergeven het ons dat wij hen lastig vallen... Tot het niet meer gaat, dan verdwijnen ze.

Bijen leven in een complexe en fijngevoelige organisatie zonder machtsverhoudingen. Elke handeling is afgestemd op de ontwikkeling en het welzijn van het volk, op het grotere geheel en de toekomst.

Alle bijen - honingbijen, hommels en wilde bijen - zijn afhankelijk van de zon en van wat er bloeit. De omgeving beïnvloeden ze rechtstreeks: ze nemen bij bloembezoek voeding op en brengen er nieuw leven in terug, de bestuiving van de plantenwereld. Bij en bloem regelen dit herscheppen van leven en landschap volgens hun instinct dankzij alom tegenwoordige oerkracht.

Tot vorige eeuw ging dat goed, in de twintigste eeuw ontstonden de hedendaagse bijenziektes. Deze worden overgedragen via besmette bloemen, voer, buurvolken of materialen. De bijen zijn minder weerbaar en kwetsbaar als ze hun instinct niet mogen volgen en als ze in hun wezen te veel worden verstoord.

'Blije bijen' leven dicht bij hun eigen natuur: ze kunnen zich ontwikkelen volgens hun eigen aard en hun eigen wijsheid, in een gevarieerde omgeving vol leven.

Zie Wat helpt bijen? en De natuur van bijen

In het voorjaar van 2018 verhuisden wij de bijen naar de Nieuwe Parklaan in Den Haag, waar ze zeer welkom zijn op het terrein van Rudolf Steiner Zorg, vlakbij tram 9. Voorlichting aan grotere en kleinere groepjes is weer mogelijk, onze gastheer vindt dat zelfs heel belangrijk. Vul het contactformulier in voor het aanvragen van een bezoek, of voor informatie.

De imme is het totale organisme: de bevlogen omgeving, het door de bijen gebouwde raat waarop het bijenvolk zich ontwikkelt met broed, opgeslagen voorraden stuifmeel, nectar, honing en propolis. Het geheel bevestigt het belang van wederzijdse afhankelijkheid.

De omgevingsstoffen komen terug in de honing, in het raat, in de volgende generaties bijen. De benaming 'imker' is van het woord imme afgeleid voor degene die de verantwoordelijkheid neemt over dat volk. Een bijenvolk is loyaal, tot op zekere hoogte.

Zie verder: De natuur van bijen.

 

26538