Nieuwsbrieven
maart 2017
Nieuwsbrief
november 2016
Nieuwsbrief
november 2015
Blije Bijen is de gelukkige winnaar van de gedeelde Piet Vinkprijs 2015 en kreeg deze 20 november uitgereikt door wethouder Van Engelshoven na jurering van oud-gemeente-raadsleden van Den Haag. Met het gewonnen geldbedrag installeren wij komende lente een hangkorf, de ultieme bijenwoning, en een praktische bijenkast die uit één ongedeelde bijenruimte bestaat. Bovendien zullen we de eetbare bostuin uitbreiden.
Van Fonds 1818 krijgen wij binnenkort een prachtige kastanjehouten regenton die aan de zijkant van de Raamweg zal worden bevestigd. Voor de nieuwe aanplant is dat een uitkomst, die kunnen we nu aangieten met zacht regenwater.
De bijen zijn eindelijk naar binnen gekeerd en zitten nu in de wintertros. Tot nu toe was het buiten zacht voor de tijd van het jaar. Ze vlogen daarom vaak uit en kwamen met stuifmeel terug, vooral van de laatbloeiende bolletjesklimop, wat overigens een prachtige drachtplant is die zowel nectar levert als stuifmeel, maar helaas vaak wordt gesnoeid uit angst voor verwurging. In augustus hebben we honing geoogst om ruimte te bieden voor het winterbroed, bijen die het volk in het voorjaar weer opstarten.
Begin september zijn de bijen ingewinterd, we constateerden toen grote volken en voldoende voer. We hebben ze behandeld met Hive-Clean tegen de parasitaire varroamijten en verwachten dat ze de winter goed doorkomen.
Per saldo hebben we in Den Haag een prachtig seizoen gehad, de bijen toonden sterker dan vorig jaar, er waren minder uitschieters in het gedrag. We zitten in de overgang van regulier imkeren - gebaseerd op ingrijpen - naar biologisch-dynamisch imkeren, waarbij de eigen natuur in samenhang met de omgeving de leidraad is. Zo'n overgang duurt ongeveer vier jaar.
Bij de vervolgcursus BD-imkeren werd het benadrukt: ook al zou geen gif meer worden gebruikt, dan nòg zouden bijen een groot probleem hebben. Het gebrek aan gezonde gewassen om voeding uit te halen breekt ze op. Reden voor ons om door te gaan met onze missie: zaaien, zaaien en nog eens zaaien, letterlijk en figuurlijk. Stekken mag dus ook.
Tijdens de excursie van ‘De Wilde Weelde’ (de vakvereniging van ecologische hoveniers) naar de Tuinen van Appeltern zagen wij mooie wilgenlaantjes, wilgenhekjes, wilgenhagen en zelfs wilgenbogen als variatie op rozenbogen. De mannetjeswilg is in het voorjaar een zeer belangrijke drachtplant voor alle soorten bijen. Na de bloei zijn wilgen heel eenvoudig te stekken, gewoon afsnijden en schuin en diep de grond in steken met drie ogen bovengronds. Daarna in de gewenste vorm buigen en regelmatig snoeien of knotten, maar niet alle bomen tegelijkertijd.
Hartelijk groene groet van Blije Bijen